2022 - June - 26

Szakosztályaink életéből:

Főoldal - Szakosztályunk
Vívás PDF Nyomtatás E-mail

...A szakosztály 1959-ben alakult, a NTE egyesületén belül. Létrehozója, Szabó János vívómester. Első edzését 1959. november 23-án tartotta.
Az alapító tagok valamennyien fiatalok, 18 év alattiak. 50 év alatt közel 1500 fiatal ismerkedett a vívással. A kezdeti szerényebb eredmények után, komoly elismerést kiváltó eredmények születtek. Szabó János 1970-ig dolgozott, majd nyugdíjba vonult. A szakmai munkát tanítványa, Kiss György vitte tovább.
Az 1970-es évek elején nemzetközi rangra emelkedett a 12-14 éves fiatalokat mozgósító vívó kupaverseny.
A több mint 15 évig folyó versengésekből több válogatott vívó került ki. A szakosztály sportdiplomáciájának köszönhetően ebből a versenysorozatból jött létre a még napjainkban is létező diákolimpia. Mind a hazai, mind a nemzetközi tapasztalatok igazolták, hogy a 18 év alattiaknak is kell világversenyeket rendezni. Így jött létre a Kadet Európa Bajnokság és Világbajnokság. Ezeken, a világversenyeken 6 nagykanizsai fiatal is több alkalommal versenyzett.
A szakosztály kezdeményezően lépett fel a vívás más területén is. A NTE 1866 vívó szakosztálya az országban, elsőként bevezette a női kardvívást, majd az első női kardversenyt is megrendezte.
Az első női kardvívó Magyar Bajnokságon a kanizsai 16-17 éves hölgyek mind egyéniben, mind csapatban a 3. helyet szerezték meg. Ezekből, a fiatalokból került ki: Junior Európa Bajnok, Kadet Magyar bajnoki 2. és 3. helyezett. Magyar Bajnok lett egy junior férfi tőrvívó is.
1999-ben a nagykanizsai vívó szakosztály rendezte Magyarországon, vidéken az első Világ Kupát. Ezen a versenyen öt 16-17 éves nagykanizsai fiatal versenyzett.
Többször előfordult, hogy korosztályos Kadet és Junior Világbajnokságon 2, vagy 4 nagykanizsai fiatal volt tagja a magyar válogatottnak. 2009-ben a 3 fős kadet női kard válogatott csapatnak 2 nagykanizsai tagja volt. Egyikük a Világbajnokságon egyéniben 6. lett.
Az 50 év alatt 15 fiatal szerzett edzői oklevelet. A szakosztálynál jelenleg 1 fő fiatal nagykanizsai edző dolgozik főállásban, 1 fő nyugdíjasként, 2 fő társadalmi foglalkoztatású.
A szakosztálynak saját, 8 pástos vívóterme van.
A vívóteremben délelőtt iskolai és óvodai testnevelés folyik.
A vívóterem körüli parkot a szakosztály tartja rendben.

 
Facebook